Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΦΟΙΝΙΚΑ


Η Οικολογική Πρωτοβουλία Φοίνικα αποφάσισε να βουτήξει στα βαθιά και να βγει στο διαδίκτυο προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να κάνει γνωστές τις θέσεις της.
Σαν πρώτο βήμα δημοσιεύουμε σήμερα τις θέση που πήρε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Φοίνικα καθώς και τις προτάσεις μας:



Κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου,
Κύριε Δήμαρχε,
Κυρίες και Κύριοι Σύμβουλοι.
              
   Ίσως αυτά που θα ακούσετε παρακάτω να σας φανούν κάπως σκληρά, όμως αυτά που ζήσαμε τις τελευταίες μέρες  δικαιολογούν πλήρως την όποια αγανάκτηση.
   Όλες αυτές τις μέρες, από την πυρκαγιά που κατέκαψε το φοινικόδασος στην Λίμνη του Πρέβελη και μετά, διάβαζα και άκουα με μεγάλη προσοχή όλες τις δηλώσεις και τις τοποθετήσεις των αρμοδίων και μη και πραγματικά αναρωτήθηκα μήπως ζω σε άλλο τόπο τόσα χρόνια και δεν το είχα καταλάβει. Τόσα σχέδια, τόσα χρήματα, τόση ευαισθησία, τόση προθυμία, τόσο ενδιαφέρον για την προστασία της Λίμνης. Μόνο που σε όλους εσάς τους αρμοδίους έχει ξεφύγει κάτι πολύ σημαντικό. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΑ ΣΧΕΔΟΝ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙ.  Για να προστατεύσετε κάτι πρέπει πρώτα να το ξαναφτιάξετε.
   Ας έρθουμε όμως και στα του οίκου μας. Η φύση μας είχε κάνει την χάρη να μας χαρίσει ένα από τα ωραιότερα μέρη της Ευρώπης. Ένα τόπο σημαντικό, που εκτός από ψωμί για μας που ζούμε εδώ, ήταν και καταφύγιο για ζώα, πουλιά και φυτά, αρκετά από αυτά δε, μοναδικά σε ολόκληρο τον κόσμο. Με λίγα λόγια ένα επίγειο παράδεισο. Κι εμείς αντί αυτό το δώρο της φύσης να το προστατεύσουμε, να το διατηρήσουμε και να το παραδώσουμε στις επόμενες γενιές όπως ακριβώς το παραλάβαμε από τους προηγούμενους και ίσως και καλύτερο, το καταστρέψαμε, Το θυσιάσαμε στον βωμό του εύκολου κέρδους, και της αδιαφορίας.
   Όλοι έχουμε ευθύνη για ότι συνέβη και δεν εξαιρώ ούτε τον εαυτό μου, μικρότερη ή μεγαλύτερη ο καθένας, ανάλογα με την θέση του. Όμως η δική σας ευθύνη, λόγω της θέσης σας είναι και μεγαλύτερη. Ως εκλεγμένοι άρχοντες αυτού του τόπου είχατε την υποχρέωση και το καθήκον να κάνετε κάτι παραπάνω για να προστατεύσετε αυτήν την περιοχή. Τελικά δεν φανήκατε αντάξιοι του έργου το οποίο είχατε αναλάβει. Αδιαφορήσατε, ανεχτήκατε την παρανομία  και γίνατε και οι ίδιοι συνένοχοι ενός εγκλήματος.
Ακούσαμε δικαιολογίες τις τελευταίες μέρες, πολλές δικαιολογίες. Ακούσαμε για βοριάδες που έφταναν τα 10 ή και τα 11 μποφόρ. Αν είναι δυνατόν. Ακούσαμε ακόμη για το θέλημα του Θεού, πως έτσι στα καλά του καθουμένου αποφάσισε να μας κάψει. Μα καλά, είμαστε σοβαροί; Ακούσαμε ακόμη ότι είχατε ανοίξει αλληλογραφία με άλλες αρμόδιες υπηρεσίες αλλά αυτές απαξιούσαν να απαντήσουν στα έγγραφα που τους στέλνατε. Είναι δυνατόν; Εγώ προσωπικά, αν στείλω ένα γράμμα σε οποιαδήποτε υπηρεσία, είναι αυτή υποχρεωμένη να μου απαντήσει μέσα σε 40 μέρες. Πόσο μάλλον εσάς, ολόκληρο Δήμο. Μα κι αν ακόμη έτσι έχουν τα πράγματα, είναι δυνατόν να μην υπήρχε τρόπος να απευθυνθείτε σε κάποιον ανώτερο και να αναγκάσετε αυτές τις υπηρεσίες να ακούσουν το αίτημα σας και να κάνουν αυτό που έπρεπε να κάνουν; Ας πηγαίνατε στον Εισαγγελέα σε τελευταία ανάλυση.
   Για να σας αποδείξω όμως πως όλες αυτές οι δικαιολογίες δεν είχαν καμιά βάση θα σας αναφέρω ένα παράδειγμα. Πριν μερικά χρόνια, από το προηγούμενο δημοτικό Συμβούλιο,είχε δοθεί, καλώς ή κακώς, μια άδεια λειτουργίας καταστήματος. Ανάμεσα στα άλλα δικαιολογητικά, είχε τότε κατατεθεί από τον ενδιαφερόμενο και ένα τοπογραφικό διάγραμμα που αποτύπωνε τα κτίρια του καταστήματος. Ένας όρος της άδειας ανέφερε ρητά ότι αν γινόταν οποιαδήποτε προσθήκη ή αλλαγή στα υπάρχοντα κτίρια, η άδεια θα ανακαλείτο. Και σας ρωτώ: Πήγατε ποτέ να ελέγξετε; Να δείτε αν όντως τηρούνται οι όροι της άδεις λειτουργίας; Μάλλον όχι. Γιατί αν είχατε πάει, θα είχατε οι ίδιοι διαπιστώσει το όργιο της αυθαιρεσίας και της παρανομίας που επικρατούσε στην Λίμνη του Πρέβελη. Κι εδώ σας ρωτώ ευθέως, ΠΟΤΕ ΠΗΓΑΤΕ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΛΙΜΝΗ; Θα περιμένω να ακούσω τι θα μου απαντήσετε ένας-ένας ξεχωριστά.
   Ας δούμε όμως και μια άλλη παράμετρο της ιστορίας αυτής. Στον Δήμο έχει συσταθεί μια λεγόμενη ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ της οποίας, αν δεν κάνω λάθος, προΐσταστε προσωπικά εσείς, Κύριε Δήμαρχε, και στην οποία επιτροπή μου είχατε κάνει την τιμή να με κάνετε μέλος, αν πάλι δεν κάνω λάθος. Συνήλθε ποτέ σε συνεδρίαση αυτή η επιτροπή, τα 4 τελευταία χρόνια; Έκανε έστω και μια πρόταση; Νομίζω όχι. Κι αυτό δείχνει ξεκάθαρα πόσο πολύ σας ενδιέφερε ο τομέας περιβάλλον στον Δήμο μας.
   Κλείνοντας θέλω να πω τα εξής. Τελικά δεν φανήκατε μόνο λίγοι και ανάξιοι για το καθήκον με το οποίο είχατε επιφορτιστεί αλλά αποδειχτήκατε λόγω της αδιαφορίας σας και επικίνδυνοι. Και η καταστροφή της Λίμνης το δείχνει ξεκάθαρα.
   Τέλος θέλω να σας πληροφορήσω πως η Οικολογική Πρωτοβουλία Φοίνικα έχει ήδη από την περασμένη Παρασκευή καταθέσει μήνυση στην Εισαγγελία Ρεθύμνου κατά παντός υπευθύνου για παράβαση καθήκοντος και εγκληματική  αμέλεια και ανάμεσα στους υπεύθυνους συμπεριλαμβάνεται και ο Δήμος Φοίνικα.


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΡΕΒΕΛΗ

  1. Να λυθεί το ιδιοκτησιακό πρόβλημα της περιοχής. Να περιέλθει άμεσα στην ιδιοκτησία του δημοσίου με απαλλοτριώσεις όλων των εκτάσεων που ανήκουν στην Μονή Πρέβελη ή σε ιδιώτες.
  2. Να εκπονηθεί άμεσα νέα Ειδική Περιβαλλοντική Μελάτη η οποία να περιλαμβάνει και το Κουρταλιώτικο φαράγγι ώστε να αποκατασταθεί η ενότητα του συστήματος και να αξιοποιηθεί μελλοντικά, αφού πρώτα επικαιροποιηθεί η υπάρχουσα Μελέτη Φέρουσας Ικανότητας. Στον φορέα διαχείρισης που θα ιδρυθεί ζητάμε να έχει συμμετοχή και η Οικολογική Πρωτοβουλία Φοίνικα.
Ακόμη ζητάμε τον αποκλεισμό από τον υπό ίδρυση φορέα διαχείρισης όλων των υπηρεσιών που τόσα χρόνια είχαν την ευθύνη της περιοχής και αδιαφόρησαν για την προστασία της με τα γνωστά αποτελέσματα.
  1. Να απαγορευτεί κάθε είδους επαγγελματική  δραστηριότητα στην υπό προστασία περιοχή. Να απομακρυνθούν άμεσα όλοι όσοι παράνομα δραστηριοποιούνται στην περιοχή και να επανεξεταστεί η νομιμότητα της άδειας λειτουργίας καταστήματος που είχε δοθεί παλιότερα. Να απομακρυνθούν άμεσα όλα τα ζώα που βόσκουν ανεξέλεγκτα στην καμένη περιοχή,  να απαγορευθεί η βοσκή στα πρανή του φαραγγιού και να κληθούν άμεσα οι ιδιοκτήτες των ζώων να τα απομακρύνουν.
  2. Δημιουργία ομάδας εθελοντών πυροσβεστών στους οποίους να γίνουν σεμινάρια πυρόσβεσης από την Πυροσβεστική Υπηρεσία να  δοθεί ο ελάχιστος εξοπλισμός ώστε να είναι σε θέση να προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια σε περίπτωση φωτιάς. Δημιουργία μόνιμου φυλακίου της Πυροσβεστικής στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου